Když játra dostávají zabrat
Otec mé bývalé přítelkyně předčasně zemřel ve věku padesáti let na selhání jater v důsledku alkoholismu. Že alkohol může jaterní tkáň poškozovat, je ve společnosti docela rozšířená informace, ovšem existují i jiné vlivy, které játra zatěžují, a těch je celá řada. Jsou to kupříkladu chemické léky, chemikálie přidávané do potravin a také do textilií, které se pak mohou vstřebávat do krevního oběhu skrze pokožku. Játra dostávají zabrat i ve smogovém prostředí z průmyslové výroby a z automobilového provozu, při stresu, a také v důsledku spalin a uvolněných těžkých kovů z leteckého provozu.

Játra jsou obrovskou chemickou továrnou a mají značnou regenerační schopnost, ale k regeneraci také potřebují určité podmínky. A ty jim můžeme dát kupříkladu i čajem z Ostropestřce mariánského. Ostropestřec mariánský je druh bodláku a podle jeho vzhledu byste možná neměli ani tušení, že má výrazné hepatoprotektivní účinky, tedy pozitivní účinky na regeneraci jaterní tkáně. Sám jsem ostropestřec vyzkoušel již před mnoha lety a mohu jej doporučit v podstatě každému zájemci o zdravou výživu.

Především je to čistě přírodní záležitost a při správném dávkování bez vedlejších účinků. Aktivní látkou v ostropestřci je soubor chemických látek s názvem „silymarin“. Ostropestřec zároveň podporuje přirozenou detoxikaci, tedy odplavování toxických látek z organismu. Vhodné je společně s ostropestřcem konzumovat i sladkovodní řasu chlorella, která je také skvělým detoxikačním výživovým doplňkem. Chlorellu ale musíte nakoupit s obezřetností, abyste se vyhnuli různým nepříjemnostem, které mohou být způsobené kontaminací produktu nevhodným pěstováním. Čaj z Ostropestřce mariánského lze darovat k narozeninám, jmeninám nebo pod vánoční stromek. Takový dárek mohou ocenit i další lidé, co se zajímají o zdravý životní styl a nemají zájem o chemické koktejly z lékáren.