Nezařazené

Stravování v průběhu století

 

Jídelníček byl v posledních sta letech závislý na ekonomické situaci, v jaké se naše země zrovna nacházela. Jiný jídelníček by v obou poválečných obdobích, jiný na vrcholu První republiky. Jinak se jedlo za v padesátých letech, jinak po okupaci v roce 68. Dá se říci že do roku 89 byla gastronomie a veškeré stravování hodně ovlivňováno tím, co se zrovna dalo sehnat. Teprve po sametové revoluci se nám otevřely dveře světové kuchyně a my si můžeme uvařit prakticky cokoli nás napadne.
nakrájená pizza
Období První republiky bylo obdobím rozkvětu. Ti, co na to měli neváhali holdovat světové kuchyni. Vznikly proslulé restaurace a kavárny. Lidé chodili na obědy i večeře, společensky se střetávali v kavárnách. Bylo to však i období kdy se rozevíraly nůžky mezi bohatými a chudými. Ti druzí se museli spokojit s jednoduchými jídly. Masité pokrmy, když už byly, byly svátečním a nedělním jídlem.
losos se zeleninou
V předválečném období se kuchyně stávala stále jednodušší. Zemědělci museli to, co vypěstovali a chovali odevzdávat. Jídlo se začalo přidělovat na lístky. V období okupace bylo na příděl ostatně už všechno. Líp na tom byl jen ten, kdo měl příbuzné na venkově. Zemědělci, i přes tvrdý režim, si vždy něco dokázali uschovat pro sebe a pro rodinu bokem.
Po válce chudoba pokračovala, i když se počala pozvolna otupovat. Tomuto pozitivnímu procesu, však zase udělali přítrž komunisti, zlikvidováním rolníků a založením tzv. Jednotných zemědělských družstev. Do jejich vedení se dostali většinou lidé, kteří o zemědělství věděli pramálo. Trvalo proto dlouhou dobu, než se situace s jídlem jakž takž narovnala. Víc jak kdy jindy bujela korupce. Kdo chtěl třeba kvalitní maso, musel řezníkovi podstrčit něco bokem. Být řezníkem za socializmu, znamenalo být někým.
prostřeno k večeři
V roku 1955 přišli komunisti s novinkou. Veškeré jídla, veškeré výrobky ať pro obchod nebo v restauraci byli znormované. Což o to. Hlavní ideou norem ve stravování bylo dodržení vysoké kvality potravin. K tomu by určitě došlo, nebýt spousty výjimek, které se schválily vždy, když byla některá surovina nedostatková.
Dá se říci že doba minulá, byla doba kdy to s jídlem nevypadalo dobře. Jedno pozitivum stálý nedostatek mě. Lidé jídlem více šetřili a surovin si vážili.

Recommended Posts

Dovolená

Zajímavá města

Nyní nemáme samozřejmě na mysli Prahu. Ne, že by zde nebylo, co k vidění, ale to už každý zná. Je třeba vzít v potaz i jiná města. A většinou jsou v oblibě ta, která mají historický nádech. Zde samozřejmě asi vyhraje jednoznačně Český Krumlov a ta ostatní zůstanou tak jaksi v pozadí. Proč? Možná proto, […]

 
Podnikání

Nenáročný skleník, který si oblíbíte

Mezi naše velmi oblíbené skleníky patří v současné době skleníkové přístavby. Je to celkem přirozené, protože se hodně upřednostňuje bydlení, ale s nabídkou menších pozemků. Na zahrádku poté nezůstává tolik volného místa, jak by si člověk přál. Skleník ke zdi se dá bez problémů namontovat na stěnu domu a v podstatě nepotřebujete tolik volného prostoru, […]

 
Podnikání

Papírové tašky s potiskem pro propagaci zdravé výživy

Některé online obchody potravin s rozvážkou do domácností se rozhodly jít cestou minimální ekologické zátěže a předávají zboží svým zákazníkům v papírových taškách. Prostě jim naloží ve skladu jogurt, sýr, květák, brambory, rajčata, pomeranče a celozrnný kváskový chléb do papírových tašek s potiskem, a spoléhají na zákazníky, kteří papírovou tašku nakonec rozumným způsobem zužitkují. Buď […]