Nezařazené

Stravování v průběhu století

 

Jídelníček byl v posledních sta letech závislý na ekonomické situaci, v jaké se naše země zrovna nacházela. Jiný jídelníček by v obou poválečných obdobích, jiný na vrcholu První republiky. Jinak se jedlo za v padesátých letech, jinak po okupaci v roce 68. Dá se říci že do roku 89 byla gastronomie a veškeré stravování hodně ovlivňováno tím, co se zrovna dalo sehnat. Teprve po sametové revoluci se nám otevřely dveře světové kuchyně a my si můžeme uvařit prakticky cokoli nás napadne.
nakrájená pizza
Období První republiky bylo obdobím rozkvětu. Ti, co na to měli neváhali holdovat světové kuchyni. Vznikly proslulé restaurace a kavárny. Lidé chodili na obědy i večeře, společensky se střetávali v kavárnách. Bylo to však i období kdy se rozevíraly nůžky mezi bohatými a chudými. Ti druzí se museli spokojit s jednoduchými jídly. Masité pokrmy, když už byly, byly svátečním a nedělním jídlem.
losos se zeleninou
V předválečném období se kuchyně stávala stále jednodušší. Zemědělci museli to, co vypěstovali a chovali odevzdávat. Jídlo se začalo přidělovat na lístky. V období okupace bylo na příděl ostatně už všechno. Líp na tom byl jen ten, kdo měl příbuzné na venkově. Zemědělci, i přes tvrdý režim, si vždy něco dokázali uschovat pro sebe a pro rodinu bokem.
Po válce chudoba pokračovala, i když se počala pozvolna otupovat. Tomuto pozitivnímu procesu, však zase udělali přítrž komunisti, zlikvidováním rolníků a založením tzv. Jednotných zemědělských družstev. Do jejich vedení se dostali většinou lidé, kteří o zemědělství věděli pramálo. Trvalo proto dlouhou dobu, než se situace s jídlem jakž takž narovnala. Víc jak kdy jindy bujela korupce. Kdo chtěl třeba kvalitní maso, musel řezníkovi podstrčit něco bokem. Být řezníkem za socializmu, znamenalo být někým.
prostřeno k večeři
V roku 1955 přišli komunisti s novinkou. Veškeré jídla, veškeré výrobky ať pro obchod nebo v restauraci byli znormované. Což o to. Hlavní ideou norem ve stravování bylo dodržení vysoké kvality potravin. K tomu by určitě došlo, nebýt spousty výjimek, které se schválily vždy, když byla některá surovina nedostatková.
Dá se říci že doba minulá, byla doba kdy to s jídlem nevypadalo dobře. Jedno pozitivum stálý nedostatek mě. Lidé jídlem více šetřili a surovin si vážili.

4.7/5 - (4 votes)

Recommended Posts

Podnikání

Zdravé vlasy

Přemýšlíte nad tím, že byste si nechali udělat nový sestřihy? Možná, že máte dlouhé vlasy a už prostě chcete změnu. Proč ne. Zní to dobře. Anebo jste se třeba rozhodli pro melír, či ombré? Tak nebo tak, měli byste si dávat pozor na to, které kadeřnictví si vyberete. Mnoho kadeřnictví je totiž neprofesionálních. Stalo se […]

 
Podnikání

Lešení si raději necháme postavit

Uvažujete o pronájmu lešení pro zateplování fasády vašeho domu? A už máte jasno v tom, kdo bude lešení stavět, zda to budete vy nebo vaši přátelé, kteří vám pomohou se stavebními pracemi? Pokud ovšem nemáte přímou zkušenost z výstavby lešení a chtěli byste se do toho pustit sami, pak si vám dovolíme poradit, abyste svěřili […]

 
Výrobky

Jak se čistí voda?

Chce-li si dnes někdo pořídit svůj vlastní bazén, nic mu v tom nebrání. Nabídek je tolik, že si určitě najde ten nejvhodnější, ceny jsou také akceptovatelné, takže proč by ne? Jenže je tu jedna důležitá záležitost, kterou by si měl takový člověk určitě uvědomovat. A to je fakt, že má-li být takový bazén vhodný ke […]