Nezařazené

Stravování v průběhu století

 

Jídelníček byl v posledních sta letech závislý na ekonomické situaci, v jaké se naše země zrovna nacházela. Jiný jídelníček by v obou poválečných obdobích, jiný na vrcholu První republiky. Jinak se jedlo za v padesátých letech, jinak po okupaci v roce 68. Dá se říci že do roku 89 byla gastronomie a veškeré stravování hodně ovlivňováno tím, co se zrovna dalo sehnat. Teprve po sametové revoluci se nám otevřely dveře světové kuchyně a my si můžeme uvařit prakticky cokoli nás napadne.
nakrájená pizza
Období První republiky bylo obdobím rozkvětu. Ti, co na to měli neváhali holdovat světové kuchyni. Vznikly proslulé restaurace a kavárny. Lidé chodili na obědy i večeře, společensky se střetávali v kavárnách. Bylo to však i období kdy se rozevíraly nůžky mezi bohatými a chudými. Ti druzí se museli spokojit s jednoduchými jídly. Masité pokrmy, když už byly, byly svátečním a nedělním jídlem.
losos se zeleninou
V předválečném období se kuchyně stávala stále jednodušší. Zemědělci museli to, co vypěstovali a chovali odevzdávat. Jídlo se začalo přidělovat na lístky. V období okupace bylo na příděl ostatně už všechno. Líp na tom byl jen ten, kdo měl příbuzné na venkově. Zemědělci, i přes tvrdý režim, si vždy něco dokázali uschovat pro sebe a pro rodinu bokem.
Po válce chudoba pokračovala, i když se počala pozvolna otupovat. Tomuto pozitivnímu procesu, však zase udělali přítrž komunisti, zlikvidováním rolníků a založením tzv. Jednotných zemědělských družstev. Do jejich vedení se dostali většinou lidé, kteří o zemědělství věděli pramálo. Trvalo proto dlouhou dobu, než se situace s jídlem jakž takž narovnala. Víc jak kdy jindy bujela korupce. Kdo chtěl třeba kvalitní maso, musel řezníkovi podstrčit něco bokem. Být řezníkem za socializmu, znamenalo být někým.
prostřeno k večeři
V roku 1955 přišli komunisti s novinkou. Veškeré jídla, veškeré výrobky ať pro obchod nebo v restauraci byli znormované. Což o to. Hlavní ideou norem ve stravování bylo dodržení vysoké kvality potravin. K tomu by určitě došlo, nebýt spousty výjimek, které se schválily vždy, když byla některá surovina nedostatková.
Dá se říci že doba minulá, byla doba kdy to s jídlem nevypadalo dobře. Jedno pozitivum stálý nedostatek mě. Lidé jídlem více šetřili a surovin si vážili.

5/5 - (2 votes)

Recommended Posts

Výrobky

Proti únavě

Každý proti únavě bojuje jinak Únava je součástí každodenního života. Někdo se s ní potýká více než je zdrávo. Problémem není jen to, že máme spoustu různých povinností, které musíme zvládnout ideálně hned, ale hlavně si neumíme odpočinout. Současná doba nás nutí být produktivní téměř od rána až do doby, kdy ulehneme do postele. Proto […]

 
Výrobky

Darujte svým blízkým dárkovou sadu čaje, kávy nebo ovoce

Výběr dárků není nic lehkého, zvláště, pokud vybíráte pro někoho, koho třeba úplně neznáte a moc toho o něm nevíte. Pokud nechcete dát obyčejný dárek, jako je láhev alkoholu, bonboniéra nebo květina, máme pro vás něco originálnějšího, nápaditějšího a kvalitnějšího. A to jsou dárkové soupravy https://darka-shop.cz/katalog/kvalitni-cerstve-sypane-caje/matcha-caje/japonske-darkove-soupravy na e-shopu Darka shop. Darka shop je e-shop, který […]

 
Podnikání

Proč je v tuzemsku lepší dovolená

Vyhlédli jste si levné ubytování v Českých Budějovicích a okolí a rádi byste tu trávili svou dovolenou? S jakými benefity tu můžete počítat a proč je tento region právem vyhledávaným pro dovolenkové pobyty? Rozhlédněte se po krajině – říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. To ale není nic proti tomu, […]